2010. július 21., szerda

Mi is az a bizsu...

A bizsu alapanyaga különböző lehet. A ékszer lehet ezüst, arany, vagy bőr bizsu. Régebben még nyakláncokat fűztünk gyöngyszemekből és különféle egyszerű kis bizsukat varrogattunk. A fantáziának csak a pénztárcánk szabhat manapság határt. Az ékszereinkből sok mindent megvalósíthatunk. A bizsu egyedileg is megrendelhető természetesen. A bizsu terén a választék hatalmas. Nagyon sok féle formájú, méretű, színű, típusú, márkájú és anyagú bizsu létezik. A bizsu lényegében egy gyűjtő név. A bizsu más néven ékszert, ékszereket jelent. A bizsu évezredes múltra tekint vissza. A bizsu viselete és a bizsuval történő kereskedelem már az ókori Egyiptomban elkezdődött.

Az ékszer alapanyaga a leggyakrabban ezüst, és arany. A gyémánt bizsu is nagyon elterjedt manapság. Azonban a gyémántból van a legkevesebb a Földön az imént felsorolt három alapanyag közül, és ez a legértékesebb is. Nem sokan engedhetik meg egy gyémánt bizsum megvételét. Attól, hogy egy bizsu milyen drága, a az anyagától függ. Ha minél tömörebb a bizsu abból az anyagból amiből készült, pl. arany, akkor annál drágább. Ezt karátban szokták mérni az ékszer esetében. Minél több karátos egy bizsu annál drágább. A karát gyakorlatilag egy mértékegység, amely azt mutatja a bizsu esetében, hogy hány százalékban tartalmaz aranyat. Az aranyon belül kedvelt a fehéraranyból készült bizsu is.

Az ékszer ápolása nagyon fontos dolog. Sokan nem gondolnák, de a bizsut a különféle vegyszerek nagyon hamar kikezdik. Ha meg akarjuk a bizsut tisztítani, akkor azt szappanos vízben tegyük, de úgy, hogy a bizsu ne legyen beszappanozva. Az ékszer tisztítását követően egy puha törlőkendővel törölgessük el az ékszert. Ha valahova készülünk, akkor csak a fürdést követően és a felöltözést követően vegyük fel magunkra a bizsut, pl.: nyakláncot, ékszerórát, karkötőt, fülbevalót, karikagyűrűt, mert ha a bizsu felületét gyakran éri víz, akkor az hamar elvesztheti a ragyogását.

Az öltözködés előtt főként a fülbevalót és a nyakéket ne vegyük magunkra, ugyanis ezek véletlen el is akadhatnak a ruhában, és elszakadhatnak, a javításuk pedig nem olcsó mulatság. Ha egy bizsu megsérül, akkor az, természetesen elvihetjük az ékszerüzletbe, ahol legtöbbször javítással is foglalkoznak. Ha pl. egy ékszer elszakad, pl. egy karkötő vagy nyaklánc, vagy akár egy ékszeróra, akkor a hibás láncszemet kipótolja a szakember vagy megjavítja ha lehetséges. A bizsu tárolása is fontos dolog. Ha tehetjük, tegyük a bizsut mindig abba a dobozban, amelyben kaptuk.

Ez általában egy kipárnázott kis lezárható tartó doboz, ahol a bizsu remekül tárolható. Erre azért van szükség, hogy e porosodjon és koszolódjon állandóan az ékszer. Az is fontos lehet, hogy ne ömlesztve tegyük be egyetlen dobozba az összes bizsu, mert egy idő után kikezdik egymás anyagát, és ha ütődik egymáshoz több bizsu is, akkor könnyedén lepattanhat róla festék. A festék főként akkor pattan le a bizsu felületéről, ha csak vékonyan van bevonva pl. arannyal, vagy ezüsttel. A bizsu napfénytől való védése is fontos dolog. A naptól a bizsu színe könnyen kifakulhat. Ha ékszerboltba megyünk, mindig kérjünk tehát tanácsot az eladótól az adott bizsuval kapcsolatban, hogy pl. tároljuk, és hogyan tisztítsuk alkalmanként. A bizsu tehát remek ékszer. Az ékszer sokak szerint önmagában öltöztet. Egy estélyi ruhát, csak úgy, mint a viselőjét egy szép bizsu sokban feldobhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése